Frågor och svar om vattenrestriktioner


Värmeböljan har under den varma sommaren ställt till med problem med vattenförsörjningen då det gick åt ovanligt mycket vatten. Därför infördes restriktioner för Gävle, Älvkarleby och Östhammar kommun.
Läget för Gävle och Älvkarleby har nu förbättrats och i dessa kommuner har restriktionerna hävts. I Östhammar kommun är dock läget fortfarande allvarligt och restriktioner för vattenanvändningen gäller fortsatt.


Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Genom att följa bevattningsförbudet hjälper du till att spara på grundvattnet så att det räcker till förskolor, äldreboenden och vardagslivet hemma.
 
Varenda droppe räknas. Tack för din hjälp!

 Vad innebär vattenrestriktionerna?

Förutom att du ska fortsätta använda vattnet smart innebär de ytterligare restriktionerna att:

 • Vattna inte gräsmattor och rabatter med vattenslangen eller vattenspridare. Samla upp och använd regnvatten till bevattning istället
 • Fyll inte pooler eller badtunnor med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. Använd gärna annat vatten är kommunalt dricksvatten för att fylla din pool
 • Spola eller tvätta inte altaner, bilar och liknande med vattenslangen. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.
 • Tvätta inte fasader, altaner och staket eller liknande med kommunalt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt. Det gäller oavsett om det är du som fastighetsägare eller en inhyrd entreprenör som utför arbetet.
 • Undvik onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig
                                                                 
Var gäller vattenrestriktionerna?
Bevattningsförbudet gäller det kommunala dricksvattnet i Östhammar kommun.
 
Hur länge gäller restriktionerna?
Restriktioner för användandet av det kommunala dricksvatten gäller från den 30 maj och tills vidare. Vi informerar löpande om det sker några förändringar.
 
Är det ok att vattna i trädgården om jag har å, sjö eller havsbevattning?
Ja, absolut! Har du redan en inkoppling i din trädgård med vatten från en å, sjö eller hav går det jättebra att vattna med det.
 
Min granne struntar i bevattningsförbudet. Hur och var anmäler jag grannen?
Din granne känner kanske inte till vattenrestriktionerna, så prata med din granne om du har möjlighet. Läget är allvarligt och vi behöver alla hjälpas åt att spara vatten. Dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien.
 
Vad händer om jag inte följer restriktionerna?
Vi hoppas att alla hjälps åt att påminna varandra och prata om anledningen till förbudet, istället för att anmäla varandra. Men om någon kraftigt bryter mot förbudet, då har vi rätt att stänga av vattenförsörjningen. Genom att följa restriktionerna hjälper du till så att vattnet räcker till förskolor, äldreboenden, näringsliv och vardagslivet hemma med vatten till matlagning, tvätt med mera.
 
Gäller restriktionerna även för mig med egen brunn?
Restriktionerna gäller endast för kommunalt dricksvatten. Har du en egen brunn ansvarar du själv för att bedöma om ditt vatten räcker för att vattna med. Prata med din kommun om du har fler frågor om din brunn.
 
Jag har sett att företag vattnar trots förbudet. Då kan väl jag också göra det?
Många företag tar redan vatten till bevattning från sjöar och hav. Eller så kanske de inte känner till vattenrestriktionerna. Prata gärna med företaget om du har möjlighet. Läget är allvarligt och vi behöver alla hjälpas åt att spara vatten. Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien.
 
Får jag köpa vatten från en annan kommun för att fylla min pool?
Du kan köpa vatten från en annan kommun, men stora delar av landet har också problem med vattenförsörjningen. Du kan själv kontakta en annan kommun och undersöka möjligheterna.   
 
Får inte mina barn bada i en uppblåsbar pool?
Nej, det får de tyvärr inte som läget är nu. Vi hänvisar till kommunens allmänna badplatser och badhus istället. Eller fyll din pool med annat än kommunalt dricksvatten. 
 
Om jag nu inte får tvätta bilen med slang på garageuppfarten, hur ska jag veta vilken biltvätt jag ska åka till istället? Vilka biltvättar återanvänder vattnet?
Vi har tyvärr ingen sammanställning över biltvättar som återanvänder vattnet. Fråga gärna din biltvätt. Det viktigaste är att du åker till en gör-det-själv-hall eller biltvätt och inte tvättar bilen hemma på garageuppfarten.
 
Så får du en fin trädgård och sparar på vattnet samtidigt
 • Spara regnvattnet från stuprör i regntunna och använd det för vattning
 • Använd vattnet från regntunnan och vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen med vatten som du samlat i regntunnor. Undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast.
 • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar
 • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning
 • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under sommartid. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.
   
Jag har redan fyllt min pool, måste jag tömma den nu?
Nej, du behöver inte tömma din pool. Har du redan fyllt den så kan ni bada i den. Men du får inte fylla i mer vatten eller tömma den och fylla i nytt vatten.
 
Sidan skapad 2017-06-19 09:32:50
Senast ändrad 2018-10-03 12:13:14