Driftinformation

Starttid Område Kommun Beräknas klart
2017-06-13 17:36 Koka vatten i Hamrånge och Bergby Gävle

Beskrivning:

Nu kan du dricka vattnet igen i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby

 

Uppdatering 16 juni klockan 12:00
Nu kan du dricka kranvattnet i de centrala delarna av Hamrånge och hela Bergby igen! Vi har fått godkända provsvar som visar att vattnet är rent. Vi är medvetna om att det här har påverkat din vardag, tack för din hjälp och ditt tålamod! Vi vill rikta ett stort tack till alla kunder för deras förståelse och tålamod samt till alla som arbetat intensivt med att lösa störningen samt till alla som stöttat och hjälpt till på olika sätt!

 

Koka vattnet i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby


Uppdatering 16 juni klockan 10:15
Vi rekommenderar fortfarande dig som är och bor i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby att koka dricksvattnet som du ska använda till dryck och matlagning. Vi fortsätter att ta prover på vattnet och så snart analyssvaren visar att dricksvattnet  är säkert kommer vi att häva rekommendationen. 
Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför!


Uppdatering 15 juni klockan 16:30
Vi rekommenderar fortfarande dig som är och bor i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby att koka dricksvattnet som du ska använda till dryck och matlagning. Vi fortsätter att ta prover på vattnet och så snart analyssvaren visar att dricksvattnet  är säkert kommer vi att häva rekommendationen. 
Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför!

Uppdatering 15 juni klockan 9:30
Vi rekommenderar fortfarande dig som är och bor i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby att koka dricksvattnet som du ska använda till dryck och matlagning. Så snart analysresultaten visar att dricksvattnet är säkert så kommer vi att häva kokningsrekommendationen. Vår förhoppning är att kokningsrekommendationen kan avslutas till helgen. Så snart vi vet något mer kommer vi att informera om det. 
Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför!

 


Uppdatering 14 juni klockan 17:45
Planering pågår för att vi ska kunna laga ledningen permanent. Vårt arbete försvåras eftersom ledningen som gått sönder går under järnvägen, arbetet beräknas ta upp till en vecka. Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför!

 

Uppdatering 14 juni klockan 14:30
Vi har tagit de första vattenproverna och skickat iväg dem på analys. Så snart analysresultaten visar att dricksvattnet är säkert så kommer vi att häva kokningsrekommendationen. Vår förhoppning är att kokningsrekommendationen kan avslutas till helgen. Så snart vi vet något mer kommer vi att informera om det.
Vi planerar för att kunna laga ledningen permanent. Vårt arbete försvåras eftersom ledningen som gått sönder går under järnvägen. Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför!

 

Uppdatering 14 juni, klockan 07:30
Vi rekommenderar fortfarande dig som är och bor i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby att koka dricksvattnet som du ska använda till dryck och matlagning. Vi uppmanar även alla att vara mycket sparsamma med vattnet!
Gästrike Vatten finns på plats i Hamrångefjärden och arbetar med vattenläckan. Eftersom ledningen som gått sönder går under järnvägen försvårar det arbetet med att laga den. Vi har lagat den provisoriskt under natten och fortsätter med en permanent lagning under dagen. För att kunna häva kokningsrekommendationen behöver vi ta prover på vattnet för att se att det inte kommit in förorenat vatten i våra ledningar. Så snart analysresultaten visar att dricksvattnet är säkert så kommer vi att häva kokningsrekommendationen. Vår förhoppning är att kokningsrekommendationen kan avslutas till helgen. Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför!

 

Uppdatering 13 juni klockan 21:40
Gästrike Vatten finns på plats i Hamrångefjärden och arbetar med vattenläckan. Vi rekommenderar fortfarande dig som är och bor i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby att koka dricksvattnet som du ska använda till dryck och matlagning. Vi uppmanar alla att vara mycket sparsamma med vattnet! Två tillfälliga vattentankar finns nu uppställda i Hamrångefjärden och Bergby. En tank vid IP (Idrottsplatsen) i Hamrångefjärden och en vid Ica i Bergby. Ta med en dunk eller flaskor om du vill hämta vatten. Se karta var du kan hämta vatten » 
Vi är medvetna om att det är jobbigt att behöva koka vattnet och beklagar verkligen besvären som detta medför!

 
Från tisdag den 13 juni 2017 uppmanas du som bor och är i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby att koka kranvattnet. Stora delar av ledningsnätet i Hamrångefjärden och Bergby har varit utan tryck i samband med en stor vattenläcka vid järnvägen. Som en försiktighetsåtgärd ska du tills vidare koka kranvattnet som du ska använda till dryck eller matlagning.
Vattentrycket är väldigt dåligt i området och en del är utan vatten. Alla uppmanas att vara mycket sparsamma med vattnet!

 
  • Du som bor och är i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby ska koka kranvattnet som du ska använda till dryck eller matlagning.
  • Du kan fortsätta duscha, tvätta och diska som vanligt.
  • Om har frågor om hälsa och vård kan du kontakta Vårdguiden 1177.                                                                                                                                     

Området

Att koka vatten gäller i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby. Se karta »​

Koka vatten

Koka upp vattnet i kastrull eller i en vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det räcker att koka upp vattnet - det behöver alltså inte koka en viss tid.
 
Använd kokt vatten också när du borstar tänderna, brygger kaffe och sköljer grönsaker.
 
Du kan koka till exempel makaroner och annan mat i kranvatten. När du kokar mat så dödas bakterierna.
Det går bra att koka tevatten i micron, se till att det bubblar upp kraftigt.
 
Läs mer om att koka vatten »

Hämta vatten

Två tillfälliga vattentankar kommer att ställas ut under kvällen. En tank kommer att stå vid IP (Idrottsplatsen) i Hamrångefjärden och en vid Ica i Bergby. Ta med en dunk eller flaskor om du vill hämta vatten.
Se karta var du kan hämta vatten »
 

Bakterier i vattnet

Det är lågt tryck i vattenledningar och det gör att bakterier kan komma in i dricksvattnet. Gästrike Vatten arbetar för att laga ledningen, öka trycket och spola ur ledningarna.
 
www.gastrikevatten.se uppdateras löpande berörda i Hamrångefjärden och Bergby får sms eller talsvarsmeddelande.

Kontakt

Har du frågor är du välkommen till Gästrike Vattens kundservice.
020 37 93 00, info@gastrikevatten.se
 
Media är välkommen till Therese Staff, kommunikatör Gästrike Vatten, 070-167 57 82
 
Sidan skapad 2017-06-13 17:43:10
Senast ändrad 2017-07-13 09:50:09