Hållbarhet och vatten inspirerar till studier

Idag fredag besökte deltagarna i studiecirkeln "Jakten på Gävles vatten" vår anläggning i Johanneslöt


Det är ett gäng engagerade och vetgiriga personer som deltar i studiecirkeln ”Jakten på Gävles vatten”. Studiecirkeln har utgått från boken med samma namn och sedan diskuterat vattenfrågor ur olika perspektiv.

- Vi är mycket intresserade av hållbarhetsfrågor och vatten är ju bland det allra viktigaste som vi måste ta hand om och värna, säger Gösta Karlestam, initiativtagare till studiecirkeln. De problem som uppstod i somras med vattenbristen väckte vårt intresse och nu har vi träffats under hela hösten för att diskutera vatten och hållbarhet.

Deltagarna i studiecirkeln gör även studiebesök. Idag kom de på besök på vår infiltrationsanläggning i Johanneslöt. Malin Delin, VA-strateg på Gästrike Vatten, visade anläggningen och berättade hur det fungerar att pumpa upp vatten från Gavleån för att förstärka grundvattendepån i Valboåsen.

- Tidigare i höstas gjorde vi en exkursion till en rad olika källor i Gävleområdet, berättar Birgitta Eriksson, f.d. geolog. Vi har många intressanta källor som är viktiga i sammanhanget och resan var mycket uppskattad.

- Flera studiecirklar är i gång och nästa termin kommer vi att fortsätta på vattentemat. Då med fokus på havet och Gävlebukten, avslutar Gösta Karlestam.
Nyheten skapad 2018-11-16 17:09:53
Senast ändrad 2019-01-21 10:39:14
Nyheter
2019-03-20
Otillräcklig vattenförsörjning skapar problem för orter i Uppsala län som vill växa. Tanken är att utnyttja befintliga vattenresurser oavsett kommungränser, för att säkra vattenleveranser och fördela kostnader. 
Läs mer
2019-03-18
Den internationella Världsvattendagen infaller 22 mars. Passa på att Kranmärka ditt företag/organisation!
Läs mer
2019-02-28
Grundvattennivåerna är låga i Gävle, Ockelbo och Östhammars kommuner.
Vi har fortsatt låga grundvattennivåer och uppmanar boende med kommunalt vatten att vara vattensmart! I Gävle, Ockelbo och Östhammar har vi övergått till ett så kallat "gult läge", vilket innebär att det finns risk för vattenbrist framöver.
Läs mer
2019-02-22
Gästrike Vatten har precis avslutat utbyggnaden av områdesledningar för kommunalt VA i Sälgsjön. I april kan fastighetsägarna i Sälgsjön börja koppla in kommunalt VA.
Läs mer