”Luktfria” sportkläder hotar livet i våra sjöar och hav

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar och sköljs ner i avloppsvattnet. Det visar den nya rapporten ”Silverläckan” från Svenskt Vatten.

Sedan några år lanseras ”luktfria” sportkläder i flera av våra stora affärskedjor. Textilierna behandlas bland annat med antibakteriellt silver i syfte att vi som använder dem inte ska lukta svett.

Men redan efter tio tvättar har mycket av silvret läckt ut och sportkläderna har förlorat den tänkta funktionen. Silvret som tvättats ur följer med i avloppsvattnet och riskerar att hamna på botten av våra sjöar och hav. Där riskerar det sedan att tas upp av fiskar och sedimentlevande organismer. Spridning av silver kan dessutom bidra till spridning av antibiotikaresistens.  

Nya tvättråd
Med anledning av analysresultaten i rapporten har Svenskt Vatten tagit fram nya tvättråd för sportkläder som behandlats med silver. De föreslår att kläder med silver ska tvättas för hand och att tvättvattnet lämnas till återvinningscentralen. Men ännu bättre är det förstås att låta bli att köpa kläder med silver.

Antibakteriellt silver är giftigt och klassat som en biocid. Märkningen av kläder är många gånger otydlig och det framgår inte vilka verksamma biocider som de luktfria sportkläderna är behandlade med.

Svenskt Vatten arbetar nu för att stoppa spridningen av antibakteriellt silver i miljön och för att handeln ska börja fasa ut alla kläder och textilier som behandlats med silver. Dessutom måste tillverkarna bli mycket bättre på att märka sina plagg om det behandlats med en biocid.

Vad kan man göra själv?
Fråga i butiken vad sportkläderna har behandlats med. Undvik att köpa "luktfria" kläder om du inte är säker på att de inte innehåller silver.

Om du har sportkläder som är behandlade med silver så är rekommendationerna att du:
  • Tvättar kläderna för hand
  • Häll sedan det överblivna tvättvattnet i en dunk
  • Lämna dunken med tvättvattnet på återvinningscentralen.
Efter att rapporten släpptes har Kemikalieinspektionen meddelat att de startar en utredning av produkter med antibakteriellt silver.
Läs mer om detta samt om rapporten på Svenskt Vattens hemsida.

 
Nyheter
2018-11-07

Idag har vi uppvaktat konsultnätverket Project Competence Network (PCN) med anledning av att de kranmärkt sin verksamhet.

Läs mer
2018-11-01
Stängt den 2 november
Med anledning av Allhelgonadagen har Gästrike Vatten stängt på fredag den 2 november.
Välkommen åter på måndag den 5 november!
2018-10-30

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar och sköljs ner i avloppsvattnet. Det visar den nya rapporten ”Silverläckan” från Svenskt Vatten.

Läs mer
2018-10-22

Världens ledande forskare, beslutsfattare och tänkare samlas den 9 december för diskutera vårt viktigaste ämne - Vatten. Nu kan du delta i dialogen.

Läs mer
2018-10-15
Tisdag 16 oktober-onsdag 17 oktober är våra medarbetare i kundservice på utbildning. Vi har öppet som vanligt men vår service kommer att vara begränsad. Vi ber om överseende med ev väntetider och hälsar välkommen!
Läs mer
2018-10-12
Gästrike Vatten inbjöd de boende i Råbacka/Tjärnäs till en informationsträff angående det pågående arbetet med vatten- och spilledningar i området.
Läs mer
2018-10-12
Gästrike vatten startar underhållsarbeten i flera kommuner under oktober och november, vi renoverar och lägger nya ledningar på sträckor där vi har haft problem med vattenläckor och avloppsstopp.
Läs mer
2018-10-05

Policyn är en del av Gävle kommuns arbete med den övergripande planeringen för kommunens utveckling.

Läs mer
2018-09-30
Grundvattenläget ser ut att förbättras och vi lättar nu på bevattningsförbudet i Östhammars kommun
Läs mer
2018-09-26
Östhammars kommunfullmäktige beslutar att starta föreslagna utredningar kring dricksvattenförsörjning och bättre hantering av avloppsvatten
Läs mer