”Luktfria” sportkläder hotar livet i våra sjöar och hav

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar och sköljs ner i avloppsvattnet. Det visar den nya rapporten ”Silverläckan” från Svenskt Vatten.

Sedan några år lanseras ”luktfria” sportkläder i flera av våra stora affärskedjor. Textilierna behandlas bland annat med antibakteriellt silver i syfte att vi som använder dem inte ska lukta svett.

Men redan efter tio tvättar har mycket av silvret läckt ut och sportkläderna har förlorat den tänkta funktionen. Silvret som tvättats ur följer med i avloppsvattnet och riskerar att hamna på botten av våra sjöar och hav. Där riskerar det sedan att tas upp av fiskar och sedimentlevande organismer. Spridning av silver kan dessutom bidra till spridning av antibiotikaresistens.  

Nya tvättråd
Med anledning av analysresultaten i rapporten har Svenskt Vatten tagit fram nya tvättråd för sportkläder som behandlats med silver. De föreslår att kläder med silver ska tvättas för hand och att tvättvattnet lämnas till återvinningscentralen. Men ännu bättre är det förstås att låta bli att köpa kläder med silver.

Antibakteriellt silver är giftigt och klassat som en biocid. Märkningen av kläder är många gånger otydlig och det framgår inte vilka verksamma biocider som de luktfria sportkläderna är behandlade med.

Svenskt Vatten arbetar nu för att stoppa spridningen av antibakteriellt silver i miljön och för att handeln ska börja fasa ut alla kläder och textilier som behandlats med silver. Dessutom måste tillverkarna bli mycket bättre på att märka sina plagg om det behandlats med en biocid.

Vad kan man göra själv?
Fråga i butiken vad sportkläderna har behandlats med. Undvik att köpa "luktfria" kläder om du inte är säker på att de inte innehåller silver.

Om du har sportkläder som är behandlade med silver så är rekommendationerna att du:
  • Tvättar kläderna för hand
  • Häll sedan det överblivna tvättvattnet i en dunk
  • Lämna dunken med tvättvattnet på återvinningscentralen.
Efter att rapporten släpptes har Kemikalieinspektionen meddelat att de startar en utredning av produkter med antibakteriellt silver.
Läs mer om detta samt om rapporten på Svenskt Vattens hemsida.

 
Nyheten skapad 2018-10-22 17:06:34
Senast ändrad 2019-01-21 10:40:49
Nyheter
2019-03-20
Otillräcklig vattenförsörjning skapar problem för orter i Uppsala län som vill växa. Tanken är att utnyttja befintliga vattenresurser oavsett kommungränser, för att säkra vattenleveranser och fördela kostnader. 
Läs mer
2019-03-18
Den internationella Världsvattendagen infaller 22 mars. Passa på att Kranmärka ditt företag/organisation!
Läs mer
2019-02-28
Grundvattennivåerna är låga i Gävle, Ockelbo och Östhammars kommuner.
Vi har fortsatt låga grundvattennivåer och uppmanar boende med kommunalt vatten att vara vattensmart! I Gävle, Ockelbo och Östhammar har vi övergått till ett så kallat "gult läge", vilket innebär att det finns risk för vattenbrist framöver.
Läs mer
2019-02-22
Gästrike Vatten har precis avslutat utbyggnaden av områdesledningar för kommunalt VA i Sälgsjön. I april kan fastighetsägarna i Sälgsjön börja koppla in kommunalt VA.
Läs mer