”Luktfria” sportkläder hotar livet i våra sjöar och hav

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar och sköljs ner i avloppsvattnet. Det visar den nya rapporten ”Silverläckan” från Svenskt Vatten.

Sedan några år lanseras ”luktfria” sportkläder i flera av våra stora affärskedjor. Textilierna behandlas bland annat med antibakteriellt silver i syfte att vi som använder dem inte ska lukta svett.

Men redan efter tio tvättar har mycket av silvret läckt ut och sportkläderna har förlorat den tänkta funktionen. Silvret som tvättats ur följer med i avloppsvattnet och riskerar att hamna på botten av våra sjöar och hav. Där riskerar det sedan att tas upp av fiskar och sedimentlevande organismer. Spridning av silver kan dessutom bidra till spridning av antibiotikaresistens.  

Nya tvättråd
Med anledning av analysresultaten i rapporten har Svenskt Vatten tagit fram nya tvättråd för sportkläder som behandlats med silver. De föreslår att kläder med silver ska tvättas för hand och att tvättvattnet lämnas till återvinningscentralen. Men ännu bättre är det förstås att låta bli att köpa kläder med silver.

Antibakteriellt silver är giftigt och klassat som en biocid. Märkningen av kläder är många gånger otydlig och det framgår inte vilka verksamma biocider som de luktfria sportkläderna är behandlade med.

Svenskt Vatten arbetar nu för att stoppa spridningen av antibakteriellt silver i miljön och för att handeln ska börja fasa ut alla kläder och textilier som behandlats med silver. Dessutom måste tillverkarna bli mycket bättre på att märka sina plagg om det behandlats med en biocid.

Vad kan man göra själv?
Fråga i butiken vad sportkläderna har behandlats med. Undvik att köpa "luktfria" kläder om du inte är säker på att de inte innehåller silver.

Om du har sportkläder som är behandlade med silver så är rekommendationerna att du:
  • Tvättar kläderna för hand
  • Häll sedan det överblivna tvättvattnet i en dunk
  • Lämna dunken med tvättvattnet på återvinningscentralen.
Efter att rapporten släpptes har Kemikalieinspektionen meddelat att de startar en utredning av produkter med antibakteriellt silver.
Läs mer om detta samt om rapporten på Svenskt Vattens hemsida.

 
Nyheter
2018-12-20
Vid den årliga träffen för handledare i nätverket Samverkan Utbildning-Arbetsliv i Gävle kommun lottas bland annat Årets bästa handledare. I år gick den ärorika titeln till Jesper Jansson, automationsingenjör på Gästrike Vatten.
Läs mer
2018-12-17
Ett nytt vattenverk för 90 000 personer ska byggas under kommande år! Den stora investeringen innebär så mycket mer än bara pumpar och rör. Kan vi genom samarbete också skapa mervärden genom att bidra till utvecklingen av en hållbar tillväxt i vår region?
Läs mer
2018-12-14
Kranmärkning är ett naturligt steg i WSP Gävles hållbarhetsarbete.
Läs mer
2018-12-13

Begränsad nederbörd under hösten medför risk för vattenförsörjningen till våra kunder.

Läs mer
2018-12-12
Vi vill informera våra kunder och andra fastighetsägare om att det förekommer att personer som utger sig för att komma från Gästrike Vatten men som inte är vår personal, tar kontakt och vill komma in i fastigheten.
Läs mer
2018-12-10
Stängt den 11 december
På grund av utbildning har Gästrike Vatten stängt den 11 december. Välkommen åter på onsdag den 12 december!
2018-12-06
Under ett år har vår barnstyrelse träffats regelbundet. Onsdag den 5 december tackade vi av de deltagnade barnen med en välförtjänst fest.
 
Läs mer
2018-12-03
VA-entreprenaden i Sälgsjön blev klar i tid och inom budget. Entreprenaden slutbesiktas i mitten av december.
Läs mer
2018-11-30
De nationella uppropet syftar till att ge företag inom VA-branschen verktyg för att öka mångfalden i den egna verksamheten.
Läs mer
2018-11-28
För att säkerställa så god kvalitet som möjligt på dricksvattnet i Gimo utökar vi processtegen på vattenverket.
Läs mer