På högre höjder i Sätra

Det vita, vackra vattentornet i Sätra är ett känt landmärke i Gävle. Vi besökte vattentornet en solig dag i maj.


Det är en strålande solig dag i maj när vi besöker Sätra vattentorn. Vattentornet syns lång väg där det reser sig som en gigantisk svamp högt över talltopparna. Det är inte förrän man kommer nära som man verkligen ser hur högt och stort det är.

En smal, vindlande trappa i metall tar oss högre och högre upp i tornet. Som varande ovan vid höga höjder håller man hårt i räcket. Vi räknar till 175 trappsteg innan vi når toppen med något svaga knän.

Väl uppe tar vi oss ut på taket och belönas med en fantastisk utsikt. Det är en klar dag och man kan se ända bort till Kungsbergets skidbacke i ena riktningen och Skutskärsverken i den andra.
 
Allt dricksvatten i Gävle kommer från vattenreningsverket vid travbanan. Det vatten som inte används direkt i hushållen pumpas vidare till vattentornen i staden. Det samlas upp
i tornets topp, i det så kallade ”svamphuvudet”. Den höga höjden innebär att vatten utsätt för ett tryck, som sedan används för att pumpa ut vattnet till hushållen.

I regel finns det tillräckligt med vatten lagrat i svampen för att försörja hela Sätra med vatten under en dag. Vattennivån varierar under dygnet, på dagen sjunker nivån när många använder mycket vatten för att sedan stiga igen under kvällen. Vattennivån kontrolleras hela tiden via datasystem som larmar om något inte är som det ska.
 
Fakta om Sätra vattentorn
Sätra vattentorn är 40 m högt. Det rymmer 2500 m3 vatten. Vattentornet byggdes 1975.
Vi använder mest vatten på morgnar och kvällar men mängden vatten som Gästrike Vatten producerar är jämnt fördelad över dygnet. När åtgången är låg fyller vi upp vattentornen. När behovet ökar kan vi använda det vatten som lagrats i vattentornen.

Vattentornen används också för att utjämna trycket i ledningarna. Områden som ligger högt upp skulle inte få något vatten utan vattentorn.  Om många använder mycket vatten samtidigt kan det hända att vi inte hinner distribuera ut tillräckligt med vatten i ledningsnätet. Då riskerar trycket att sjunka i kranen i vissa områden.
 
 
 Vattentornet påminner om en gigantisk svamp 


Utsikt från vattentornet mot Gävle sjukhus

Inuti vattentornet leder en spiraltrappa upp till toppen,.


Nyheten skapad 2018-06-14 18:37:30
Senast ändrad 2018-06-21 15:24:48
Nyheter
2018-11-07

Idag har vi uppvaktat konsultnätverket Project Competence Network (PCN) med anledning av att de kranmärkt sin verksamhet.

Läs mer
2018-11-01
Stängt den 2 november
Med anledning av Allhelgonadagen har Gästrike Vatten stängt på fredag den 2 november.
Välkommen åter på måndag den 5 november!
2018-10-30

Silver i sportkläder tvättas ur efter bara några tvättar och sköljs ner i avloppsvattnet. Det visar den nya rapporten ”Silverläckan” från Svenskt Vatten.

Läs mer
2018-10-22

Världens ledande forskare, beslutsfattare och tänkare samlas den 9 december för diskutera vårt viktigaste ämne - Vatten. Nu kan du delta i dialogen.

Läs mer
2018-10-15
Tisdag 16 oktober-onsdag 17 oktober är våra medarbetare i kundservice på utbildning. Vi har öppet som vanligt men vår service kommer att vara begränsad. Vi ber om överseende med ev väntetider och hälsar välkommen!
Läs mer
2018-10-12
Gästrike Vatten inbjöd de boende i Råbacka/Tjärnäs till en informationsträff angående det pågående arbetet med vatten- och spilledningar i området.
Läs mer
2018-10-12
Gästrike vatten startar underhållsarbeten i flera kommuner under oktober och november, vi renoverar och lägger nya ledningar på sträckor där vi har haft problem med vattenläckor och avloppsstopp.
Läs mer
2018-10-05

Policyn är en del av Gävle kommuns arbete med den övergripande planeringen för kommunens utveckling.

Läs mer
2018-09-30
Grundvattenläget ser ut att förbättras och vi lättar nu på bevattningsförbudet i Östhammars kommun
Läs mer
2018-09-26
Östhammars kommunfullmäktige beslutar att starta föreslagna utredningar kring dricksvattenförsörjning och bättre hantering av avloppsvatten
Läs mer